Vi blev rånade i Verona

Hej på er. Här trodde jag att jag skulle skriva om min mysiga sista helg i Italien innan jag åker till Finland, men så blev det inte riktigt. Igår hade Simon en ledig dag och vi var sugna på att åka iväg någonstans. Vi kollade upp att Verona låg ungefär 70km härifrån och bestämde oss för att packa en väska och åka. Vädret var oklart eftersom det ena stunden regnade och var kallt och andra stunden var soligt och varmt, så vi packade med oss ombyte och satte oss sedan i bilen och åkte iväg.

Jag googlade runt efter ett ställe vi kunde äta lunch på, och hittade en riktig mysig restaurang på vägen precis utanför Verona.

Vi kom fram till en mysig gård och började leta efter en parkeringsplats och när vi svängde in var det en vit bil som höll på att cirkulera på parkeringen. Jag nämnde till och med till Simon att jag tyckte att sättet den körde på var konstigt för den parkerade inte. Vi tänkte inte mer på det utan gick istället till restaurangen (den röda byggnaden).

Denna bild tog jag 13:51 när vi kom fram till ingången. Det var så grönt och fint med alla blommor. Vi gick sedan fram och frågade om de hade ett ledigt bord av personalen och de bad oss vänta en stund.

Så länge vi väntade så tog jag lite bilder på innegården. Personalen kommer tillbaka och ber om ursäkt för att de tyvärr inte har några lediga bord, och vi går tillbaka till bilen. På vägen tillbaka tror jag att jag såg den vita bilen köra iväg en bit bort.

Och när vi väl kommer fram till bilen möts vi av detta. Simon hade gått runt bilen och märkte det inte till en början, och jag blev så chockad att jag inte kommer ihåg vad jag fick ur mig. Det som var så chockerande var att vi precis hade lämnat bilen och det hade gått SÅ fort. Denna bild tog jag 13:55, alltså 4 minuter efter att vi gick in till restaurangen. Hålet var så färskt att glasbitar fortfarande släppte från kanterna. Min första tanke var att någon hade försökt stjäla bilen, eller bara vandaliserat den men sedan kom jag på att jag hade haft min väska i baksätet så jag öppnade dörren.

Och där var det tomt. Inte nog med det så hade de även tömt handskfacket där vi båda hade våra solglasögon och de var till och med så fräcka att de tog vår handsprit som jag hade i sidofacket. De tog alltså ALLT som fanns att ta. Det var såklart surt att bli av med våra grejer, tyvärr var det också sånt som vi verkligen tyckte om och hade värde. Men det som var ännu tråkigare var att vi hade haft vår bil i 3 (!) dagar innan något hände, och nu var vi tvungna att lämna in den igen. Som tur är slog de det lilla fönstret iallafall, och vi hade på oss mobiler och plånböcker! Vi vet ju nu att vi aldrig kommer lämna något i baksätet längre, inte ens om man ska vara borta i 4 minuter.

Ja men vad gör man då när någon bryter sig in i ens bil i Italien och tar ens grejer? Vi hade ingen aning. Vi stod bara utanför i flera minuter och hade ingen aning om vad vi skulle göra så vi gick tillbaka till restaurangen och försökte förklara på italienska vad som hänt, och om de kunde hjälpa oss ringa polisen (eftersom vi antog att de inte skulle kunna engelska). En man ringde polisen och berättade sedan att de inte kommer att komma. Tydligen är det så vanligt här, men han rekommenderade oss att åka till polisstationen och göra en anmälan. Vi åkte in några kilometer till polisstationen i Verona och försökte förklara vad som hade hänt. Som vi misstänkte så kunde de heller inte engelska, så vi fick ta allt på Italienska. Jag är så stolt över att vi klarade av att kommunicera med polisen och göra anmälan helt på ett annat språk. Vissa ord fick vi googla, men annars klarade vi oss exemplariskt. Vi kunde till och med be om hjälp med att tejpa hålet så vi kunde köra hem igen (att det var så dåligt tejpat så det föll av under vägen är ju en annan sak).

Klockan hade hunnit bli fyra och vi hade inte ätit lunch ännu. Vi frågade polisen om det fanns någon restaurang som var öppen, men de hade såklart stängt den tiden så han gav oss instruktioner till närmsta Mc Donalds. Vi tackade för hjälpen och åkte sedan iväg med halva poliskåren ståendes på trappan som kollade när vi rullade iväg. Efter att vi hade ätit åkte vi sedan direkt hem.


När vi kom tillbaka till Brescia fixade vi en kartong och lappade hålet bättre och imorse lämnade vi in bilen för reparation. Tyvärr täcker inte bilförsäkringen våra saker och vårt reseskydd gäller inte längre så vi kommer inte få tillbaka något. Det som är viktigaste är ändå att vi båda mår bra och att det bara är materiella saker som är stulna och sönder. Vem vet vad som skulle ha kunnat hända om vi kom tillbaka till bilen en minut tidigare...förhoppningsvis sköter karma straffet till de som gjorde det. Men jag har också mailat restaurangen och berättat om den vita bilen, så de skulle meddela polisen att köra rundor där nu. Gårdagens besök i Verona blev alltså inte som vi hade tänkt. Men vi är åtminstone en erfarenhet rikare och kan klara vad som helst i Italien efter detta! Nu kan väl sommaren ändå bara bli bättre?

Gillar

Kommentarer