Karantän recept: Vegetarisk lasagne

Hej! Idag är en rolig dag för vi kommer äääntligen få vår bil. Vi köpte en bil för över tre veckor sedan och blev lovade att det skulle ta max 14 dagar med allt pappersarbete...men i Italien verkar inte klockan gå på samma sätt som i norden. Allt tar mycket längre tid än förväntat, och detta är inte första gången vi blir lovade en tid som de inte håller. Men så skönt att vi äntligen ska få den idag iallafall. Att kunna röra sig mer fritt kommer vara fantastiskt skönt! Det vi ska börja med är att vi ska åka till ikea och köpa möbler till balkongen. Vi har alltså suttit på marken eller tagit ut köksstolar hela våren, och nu har jag i god tid kunnat mäta upp och planera hur jag vill att det ska se ut.

Igår försökte jag också återskapa en lasagne jag improviserade fram i karantän. Jag gjorde den då på rester vi hade hemma, och jag har aldrig fått så mycket beröm av Simon. Han blev till och med tårögd haha. Jag brukar ofta fråga honom om att ge betyg från skala 1-10 när vi äter bara för skojs skull, och han är en tuff domare men denna gång fick jag faktiskt en 10a. Jag försökte återskapa den så gott jag kunde, men när jag gjorde den i karantän måste jag ha tillsatt kämparglöd och kärlek för den var verkligen speciell. Här kommer receptet på den jag gjorde igår iallafall:

Jag började med att hacka upp zucchini, morot och lök. Jag tror att jag hade röd paprika istället för morot i karantän, så ska testa det nästa gång. Men detta blev också gott så ta de grönsaker ni själva gillar. För att få lite mer protein har jag även i kidneybönor.

Stek ihop grönsakerna och löken med en grönsaksbuljong. Lägg i kidneybönorna, tomatpuré (stek med en stund) sedan tomatkross och kryddor. Igår använde jag mig av basilika, chiliflakes, paprikapulver, oregano, lite rosmarin (tar över om man har för mycket) och salt och peppar. Se till att krydda och salta ordentligt eftersom det är denna som främst ger smak. Jag hade också i lite vatten för att pastaplattorna suger upp rätt mycket vätska. När köket ser ut som kaos och såsen fått koka ihop lite med kryddorna är den klar!

När den röda såsen var klar så gjorde jag sedan en bechamelsås. Googlade bara ett recept och följde det. Kryddade med vitpeppar och salt. Mycket mer salt än det stod i receptet. Detta tror jag är knepet för att den ska bli god också. Jag tycker att den smakar som välling när man inte har i tillräckligt med salt, så se till att den är så salt som du vill ha den. Pastaplattorna blir så mycket godare då också.

Kolla på färgen!! När den vita såsen också fått koka lite så är det bara att börja montera ihop lasagnen. Varva med röd sås - pastaplatta - vit sås - pastaplatta tills formen är fylld.

Avsluta det sista lagret med grynost. Jag hade rester kvar av grynost när jag gjorde den första gången och slängde med det, och det blev faktiskt riktigt gott.

Sedan är det bara att toppa med någon god riven ost om man vill och så in i ugnen på 225 grader i ca. 30 minuter.

Tadaa! Den blir som godast dagen efter med riven parmesanost på och en god sallad till. Vill man göra den vegansk kan man ju såklart byta ut mjölken till havre/soja mjölk och använda sig av veganskt smör och toppa med vegansk ost. Nästa gång jag gör den kommer jag testa ha i paprika istället för morot (eller båda) och också ha i vitlök i den röda såsen. Se till att ni har tillräckligt av båda såserna för det går åt rätt mycket. Smaklig måltid!

  • Mat

Gillar

Kommentarer