Dag 10 - mina absolut bästa tips

Hej! Jag förstår inte vart den här dagen försvann. Jag är inne på dag 10 i karantän idag och har åtminstone 18 dagar kvar, men just nu går det så himla bra och det njuter jag av. Jag känner mig bara så glad, kreativ, positiv och lugn. De vardagstankar jag brottades med innan karantänen har nästan försvunnit, och det går att slappna av och bara vara. Rekommenderar alla att gå i karantän. Jag saknar såklart familj och vänner men är också så mycket mer tacksam över småsaker än jag varit innan, vilket gör att vardagen ändå känns rolig. Mina dagar är genuint roliga och händelserika, och det trodde jag aldrig. Jag skojade med en kompis om att det är som att jag har fått Stockholm-syndromet, men för min egna lägenhet. Jag VILL inte lämna längre haha.

Eftersom jag hittills haft en så sjukt bra upplevelse av karantänlivet (de första dagarna var lite tuffa bara) så tänkte jag dela med mig av vad som funkat för mig. Här är mina bästa tips för att LEVA LIFE i karantän.

1. Aktiviteter i hemmet

Detta var det första jag började fundera på när jag insåg att vi var nära en karantän, och detta har nog varit det som har ”räddat” mig. Ska du leva hemma 24/7 MÅSTE du ha olika aktiviteter planerade. Visst kan man kolla serier eller filmer några dagar, men till slut blir det inte stimulerande nog. Sjukt nog har jag inte sett en enda film sedan jag gick i karantän, och dagarna går fort ändå. Det jag gör varje dag är: träna/blogga/instagramma/laga mat/prata med någon kompis eller familj/rolig hemma aktivitet.

Den ”roliga hemma aktiviteten” delar jag alltid med mig av på Instagram (där jag heter lovisasundstedt). Det kan vara allt från att baka något gott till att, som idag, bleka kläder med klorin som jag plötsligt hittade hemma. Jag har gjort så mycket ”extra aktiviteter” som jag aldrig skulle tagit mig tid att göra annars, och har till exempel märkt att jag gillar att rita/måla mer än jag trodde.

2. Träning

Träningen är definitivt den andra viktigaste delen av min dag. De dagar jag inte har tränat så har jag inte mått lika bra. Det behöver inte vara 1 timmes pass där det är fokus på prestation, men något litet varje dag. Vi har fått vara kreativa även här och löpt intervaller på innegården (eftersom vi inte längre får gå ut om det inte är nödfall). Vi har även haft yoga i vardagsrummet, HIIT pass i köket och stretchning på balkongen. Ja, ett annat tips är ju såklart att utnyttja varje cm av ert hem för att få lite ”miljöbyte”.

3. Positivitet

I Italien sprids just nu orden ”Andra’ tutto bene” på sociala medier, vilket betyder ”Allt kommer bli bra”. De dagar jag har mått som sämst har varit när jag läst nyheterna. Jag har ibland haft en klump i magen av oro för vad som ska hända, inte bara med oss men med hela världen. Så mitt viktigaste tips för att vara positiv är: läs inte för mycket dåliga nyheter om coronavirus. Jag har inte läst nyheterna på flera dagar, och jag mår så bra. Jag är inomhus där jag är trygg, resten kan jag inte kontrollera.

Det jag skulle vilja tipsa om för att tänka mer positivt är dock att följa positiva nyheter om coronavirus. Jag följer till exempel flera italienska profiler på Instagram. Någon delar med sig av coronamemes, någon informerar sakligt om vad hon varit med om, och någon visar hur deras grannar dansar på balkongen. Det går inte att undvika nyheter om corona just nu, men man kan välja vad man tar del av.

4. Boosta ditt immunförsvar

De första dagarna var jag så uttråkad att jag bara åt, åt och åt. Vi hade som tur var inte så mycket onyttigt hemma, men jag bakade en hel del. Till slut blir det en dålig spiral och jag vill att min kropp ska må så bra den bara kan just nu för att klara av att jobba mot viruset om jag skulle bli sjuk. Därför har vi laddat upp med massa grönsaker och frukt. Vi kör 80% nyttig mat 20% onyttig. Är man i karantän ska man också få njuta! Här hade jag gjort ris med broccoli och en tonfiskröra med paprika och curry.

Till denna hör inte bara kost, utan också sömn och rutiner. Vi håller samma rutiner som innan och lägger oss, och kliver upp i tid. På helgerna sover vi längre. Jag sover (tacksamt nog) bra på nätterna nu. I början av karantänen hade jag lite svårt att somna, men det hörde ihop med att jag oroade mig och kollade youtube klipp från Wuhan...jag säger det igen. Ta inte del av för mycket dåliga nyheter! Oro och ångest leder inte till något gott, och i min karantänupplevelse vill jag försöka vara utan det.

5. Karantäna med någon

Detta kan inte alla göra på grund av olika orsaker. Men om man har möjlighet med en kompis/pojkvän eller varför inte främling, så är mitt tips att flytta in ihop och gör karantänen tillsammans! Gör en kul grej av en tråkig grej. Jag hörde om en tjej i Milano som när hon fick reda på att de skulle stänga ner staden, hörde av sig till första bästa killen som hon nu karantänar med. Det kanske inte är något jag skulle rekommendera, men de verkar ha riktigt roligt tillsammans.

Jag är tacksam att jag är med Simon iallafall. Ibland blir man irriterade på varandra såklart, men oftast är det på grund av något annat. Att man är frustrerad över situationen, orolig eller ostimulerad. Det jag har märkt är dock att om jag försöker följa de ovanstående punkterna varje dag, har jag riktigt bra dagar där jag är på bra humör. Simon är ju på bra humör 99% av året oavsett omständigheter, så han kan jag inte tala för.

Hoppas detta kan hjälpa någon som hamnar i karantän och inte vet var de ska börja. Har man ett jobb hemma är ju det ett super tidsfördriv också. Annars är detta mina 5 bästa tips i karantän!

Gillar

Kommentarer

amanda
,
alltså jeans jackan så snygg ! köper om du säljer!!🤩
lovisasundstedt
lovisasundstedt,
Hahah åhh tack!!! Hmm, ska fundera på den 😉 <3
nouw.com/lovisasundstedt